Szybki i 100% udany przepis na zrobienie super ryżu do dań chińskich i nie tylko.
Smakuje jak w restauracjach 🙂 Robi się go łatwo, a wynik końcowy jest bardzo zadowalający.
Ja zazwyczaj robię z groszkiem i marchewką, ale spokojnie można zastosować swoje kombinacje.

Składniki na 3-4 osoby:

  • Ryż – 1 szklanka
  • Olej – 1 łyżka
  • Kurkuma – szczypta
  • Curry – pół łyżeczki
  • Warzywa – groszek, marchewka
  • 2 szklanki rosołu

lub na szybko:
Woda – 2 szklanki wrzątku
Kostka rosołowa

Sposób wykonania:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
  2. Wsypujemy ryż i mieszamy z olejem
  3. Posypujemy odrobiną kurkumy i mieszamy.
  4. Smażymy ryż aż do przypieczenia (najpierw się zrobi biały a później lekko brązowy)
  5. Zalewamy 2 szklankami wrzątku (lub rosołem)
  6. Wrzucamy kostkę rosołową oraz curry – mieszamy do rozpuszczenia.
  7. Wrzucamy mrożone warzywa – groszek i marchew.
  8. Zostawiamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Czekamy aż ryż „wypije” całą wodę. Jeśli woda wyparuje a ryż będzie twardy, dolewamy troszkę wody.