Coś dietetycznego 🙂 Potrwa pochodzi w Włoch….została troszkę zmodyfikowana pod dietkę na której byłem(jestem?).
Danie bardzo pyszne i sycące…zapach ziół prowansalskich super rozchodzi się po całym mieszkaniu.
Po przeczytaniu składników nie byłem skłonny do zjedzenia tego…po zrobieniu…zagościła na stałe w naszym domku.

Składniki:

  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Marchew – 1 duża marchewka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Soczewica czerwona – 200 g !!!
  • Makaron świderki (TriColore) – Makaron najlepiej pełnoziarnisty (akurat takiego już nie miałem)
  • Bulion – 700 ml (może być z kostki rosołowej 1 szt)
  • Pomidory w puszce – 2 puszki pomidorów krojonych
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie – 2 łyżki stołowe
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Czerwona papryka – z torebki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić marchew i cebulkę. Lekko osolić.
  3. Smażyć około 20 min często mieszając aż marchew będzie miękka – na koniec smażenia dorzucić przeprasowany czosnek. (smażyć jeszcze około minutę).
  4. Soczewicę wsypać do garnka.
  5. Zalać bulionem – jeśli nie masz własnej produkcji, to użyj jednej kostki rosołowej.
  6. Dołożyć 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą.
  7. Do wszystkiego wsypać zioła prowansalskie + sól i pieprz do smaku.
  8. Całość gotować na średni ogniu około 25-30 minut aż soczewica zrobi się miękka a cześć „sosu” odparuje.
  9. W czasie gotowania soczewicy ugotować makaron w/g instrukcji. Polecam al dente (około 3 garście).
  10. Do miękkiej soczewicy wsypać makaron i dodać czerwonej papryki (łagodnej) – dusić około 5-10 min
  11. Jeśli ktoś lubi….można na misce posypać odrobiną tartego parmezanu.