Pyszne i rozpływające się w ustach…..dla jednych to Kartacze…dla innych Cepeliny…ale to to samo…przynajmniej dla mnie 😀
Kupione są smaczne…ale zrobione samemu…smakują obłędnie…no i wiemy co jest w farszu 😛

Składniki:

Ciasto:

  • Ziemniaki – 21 średnich ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Farsz:

  • Mięso z rosołu – obrany kurczak z rosołu (bez skórek)
  • B-oczek surowy – 30 dag
  • Boczek wędzony – 40 dag
  • Podgardle wędzone – 40 dag
  • Cebula – 3 sztuki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Majeranek – do smaku (ale nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

Z racji tego że do kartaczy wykorzystuję mięsko (cały kurczak) z rosołu, to kartacze są zazwyczaj zaraz po niedzieli.

A więc po kolei:

FARSZ:

  1. Obieramy mięsko z kurczaka, mielimy.
  2. Obsmażamy razem z drobno posiekaną cebulką i ząbkiem czosnku.

3. Boczek surowy, wędzony i podgardle kroimy w skwarki i obsmażamy.

4. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek.
5. Odkładamy troszkę skwarek z cebulką do omaszczenia kartaczy !!!
6. Resztę mięska przepuszczamy przez maszynkę.
7. Mieszamy oba mięsa dodając sól, pieprz i majeranek do smaku.

8. Odstawić na 1h w celu przejścia smakiem.

CIASTO:

  1. Obieramy 21 ziemniaków – 21 „Oczko” jak to mówi moja mamcia 😛

2. 6 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie.

3. 15 ziemniaków ścieramy na tarce.

4. Ugotowane ziemniaki ugnieść dokładnie – lub przepuścić przez praskę (nie może być grudek).

5. Utarte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody do miseczki – najlepiej przez tetrową pieluchę (słyszałem że ktoś używał w tym celu pończoch 😛 ).


6. Mocno dociskać ziemniaki, by jak najwięcej wody wyleciało!

7. Ugniecione ziemniaki oraz odciśnięte przełożyć do jednej miski.


8. Z odciśniętych ziemniaków zlać wodę, a osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków.


9. Wsypać dodatkowo jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wyrobić dokładnie ciasto.

Bierzemy garść ciasta i rozpłaszczamy na dłoni…..na to nakładamy farsz….najlepiej wcześniej uformować sobie podłużny kształt.
Zawijamy farsz w ciasto i formować kształt owalu.
Kartacze wrzucamy na wrzątek na osoloną wodę….gotujemy około 10 min od wypłynięcia.
Ale dobrze jest to sprawdzić na jednej sztuce po 8 min 😛

Podawać z pozostałymi skwarkami z cebulką 🙂

Smacznego 🙂