Biszkopt…baza pod nieskończoną ilość pomysłów 🙂
U mnie sprawdzony przepis na tzw biszkopt rzucany…zawsze się udaje 🙂
Po ostygnięciu robimy już cuda jakie nam się podobają 🙂

Składniki
– Jaja – 5 sztuk
– Cukier drobny – 3/4 szklanki
– Mąka pszenna – 3/4 szklanki
– Mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
– papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szykujemy tortownice 20-22 cm.
Dno wykładamy papierem do pieczenia.
Boków nie smarujemy niczym 🙂
Nagrzewamy piekarnik do 160-170 C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy razem przez sitko do miseczki.

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę – na najwyższych obrotach miksera.
  3. Po ubiciu powoli dodajemy cukier.
  4. Następnie dodajemy powoli po żółtku.
  5. Ustawiamy najniższe obroty miksera.
  6. Bardzo, bardzo powoli wsypujemy przesianą mąkę.
  7. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy.
  8. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł)

RZUCANIE BISZKOPTEM!!!!

Po upieczeniu na twardą podłogę układamy ściereczkę i z wysokości 50-60 cm upuszczamy tortownice zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ja zazwyczaj upuszczam „blachę” dwa razy.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po ostygnięciu najpierw odcinamy nożykiem boki biszkoptu, następnie otwieramy tortownicę.